ASAM PEDAS KIUB AYAM

Ok Hari ni hakak nak kongsi resepi hakak masak asam pedas letak kiub ayam Maggie. Sedap ke ? kalau tekak hakak sedap sangat heheh suami pun asik suruh masak asam pedas walaupun dia bukan asal dari melaka hehehhe. Selalu en suami suka masak asam pedas ikan semilang atau ikan patin, tang kepala yg mabelesssheheh . Jom kita masak ...

BAHAN-BAHAN
= IKAN SEMILANG (nak guna ikan lain pun boleh nak guna ayam pun boleh ikut tekak masing2)
= CILI KERING
= BAWANG MERAH
= BAWANG PUTIH
= DAUN KESUM
= BUNGA KANTAN
= BENDI ( klau x de pun boleh )
= TOMATO 2biji
= 1biji kiub ayam
= AIR ASAM JAWA
= GARAM
= AJINOMOTOR( xnak guna pun x pe pasal kita dah guna kiub ayam)

CARA-CARA nak masak
= Blander cili,kering,bawang putih,bawang merah. Tumis pada minyak yang dah panas tapi jangan terlalu panas.
= Tumis sekali daun kesum, bunga kantan sampai naik bau.
= Bila dah naik mau masukan air asam jawa, bendi, dan tomato( tomato akak suka lembik2 sedap)
= Bila dan mendidih masukan ikan dan kiub ayam tadi biarkan ikan masak.Bila dah masak tutup api.
= Selalu garam dan ajinomotor hakak akan masuk last sekali ikut citer rasa masing2 hooook ...
dah siap boleh le kita makannn...

Ulasan